Czasem może się zdarzyć, że dla tego samego klienta w SalonLife powstaje kilka osobnych profili. Na przykład gdy klient się spieszy, tworząc rezerwację online, i nie wpisuje dokładnie swoich danych, albo gdy przy rezerwowaniu usługi w salonie ktoś z pracowników przypadkiem nie wybrał danych właściwego klienta i dodał zamiast tego nowego. Na szczęście SalonLife oferuje prosty sposób na łączenie zduplikowanych profili.

Czemu mogą powstawać zduplikowane profile?

  • Klientowi wkrada się literówka przy wpisywaniu imienia lub danych kontaktowych.
  • Pracownik salonu nie ma poprawnych informacji o kliencie (np. przy rezerwacji zrobionej telefonicznie).
  • Klient wcześniej wpisał kilka różnych numerów telefonu lub adresów e-mail.

W efekcie możesz zauważyć na swojej liście klientów kilka kart z takim samym imieniem i/lub nazwiskiem, które w rzeczywistości należą do jednej i tej samej osoby.

Jak SalonLife wykrywa duplikaty?

SalonLife pokazuje powiadomienie o możliwości połączenia profili, jeśli imię i nazwisko klienta pokrywają się w kilku profilach. System proponuje wtedy możliwość połączenia tych profili jednym kliknięciem.

WSKAZÓWKA:
Zanim połączysz profile klientów, upewnij się, że rzeczywiście dotyczą tego samego klienta, którego chcesz połączyć w jeden profil.

Łączenie zduplikowanych klientów

__wf_reserved_inherit
  1. Przejdź na stronę Klienci.
  2. Znajdź profil klienta, przy którym widzisz, że aplikacja proponuje możliwość połączenia profili. W razie potrzeby skorzystaj z wyszukiwarki.
  3. Kliknij przycisk Merge Profiles.
  4. System sprawdzi, czy profile rzeczywiście da się połączyć. Następnie poprosi Cię o potwierdzenie, czy na pewno chcesz połączyć te kontakty w jeden profil.
  5. Potwierdź połączenie profili klientów.

Jakie dane klienta zostają po połączeniu?

  • Imię i nazwisko klienta: jeśli oba profile mają to samo imię i nazwisko, pozostaje bez zmian.
  • Adres, telefon, e-mail i inne dane kontaktowe: po połączeniu SalonLife opiera się na danych wpisanych podczas najnowszej wizyty.
  • Jeśli w jednym profilu dane były wypełnione częściowo (np. tylko telefon), a w drugim jest telefon i e-mail, po połączeniu zostają wszystkie dane, jakie łącznie są w obu kartach profilu.
Dobrze wiedzieć!
Jeśli klient ostatnio zrobił rezerwację dzisiaj i jego dane kontaktowe były wtedy wpisane poprawnie, system po połączeniu automatycznie przyjmie właśnie te dane.

Co zrobić, jeśli nie widać możliwości połączenia?

  • Sprawdź, czy zduplikowane profile mają to samo imię i nazwisko.
  • Upewnij się, że nie połączyłeś/-aś już wcześniej tych kart klienta.
  • Jeśli przycisku łączenia nadal nie widać, możesz ręcznie zmienić dane, ale zawsze możesz zapisać zmiany i sprawdzić ponownie później.

Łączenie danych zduplikowanych klientów pomaga utrzymać porządek w bazie klientów i ułatwia codzienną pracę, żeby móc skupić się na tym, co najważniejsze — obsłudze klientów.

Zanim połączysz profile, upewnij się, że na pewno chodzi o tego samego klienta. Dzięki temu wszystkie ważne informacje w bazie klientów zawsze pozostają poprawne w systemie, co pomaga Ci zapewnić klientowi zawsze najlepszą obsługę.