W takim przypadku głównym powodem jest to, że klient dociera na Twojej stronie rezerwacji online do ostatniej strony „Podsumowanie rezerwacji” i uważa, że tym samym rezerwacja została już utworzona. W rzeczywistości ta strona jest pomyślana jako ostatni przegląd i kontrola, a na końcu strony trzeba jeszcze kliknąć przycisk „Potwierdź rezerwację”, dopiero po którym rezerwacja jest faktycznie tworzona.
Możesz też zawsze być pewny/-a, że jeśli klient faktycznie dokona rezerwacji online, to zarówno Ty otrzymasz powiadomienie o tym na e-mail i rezerwacja pojawi się w kalendarzu, jak i klient otrzyma potwierdzenie rezerwacji oraz przypomnienie e-mailem (pod warunkiem, że aktywowałeś/-aś te wiadomości).
Jeśli klient nie może pokazać Ci tych e-maili jako dowodu rzekomo utworzonej rezerwacji, a do Ciebie też nie dotarło powiadomienie ani rezerwacja nie pojawiła się w kalendarzu, możesz być pewny/-a, że to pomyłka po stronie klienta.
Aby uniknąć takich sytuacji, zalecamy na stronie Apps -> Online booking -> Preferences -> 6. Confirmation -> „Czy klientowi wyświetla się strona potwierdzenia rezerwacji?” wybrać zamiast „Tak” opcję „Nie” -> Save & close.
W takim przypadku rezerwacja zostaje potwierdzona od razu, gdy klient po wpisaniu swoich danych kontaktowych kliknie przycisk przejścia do następnej strony, i opisana sytuacja nie może już wystąpić.
_2520(1).png)