Utrzymywanie porządku w bazie klientów jest ważne. Czasem może pojawić się potrzeba usunięcia kontaktu z bazy danych, na przykład gdy klient przeprowadził się daleko i od lat nie rezerwował już wizyty. Poniżej pokazujemy, jak możesz usunąć klienta z bazy klientów SalonLife.
Jak usunąć klienta?
_2520(1).png)
- Otwórz przegląd bazy klientów pod „Klienci”
Przejdź z menu Aplikacje na stronę Klienci, gdzie pokazywane są wszystkie kontakty z Twojej bazy klientów SalonLife. - Znajdź klienta, którego chcesz usunąć
Znajdź na liście odpowiedniego klienta i kliknij przy jego imieniu przycisk Informacje. - Potwierdź usunięcie
Będąc w widoku profilu klienta, znajdź w prawym górnym rogu przycisk Usuń. Kliknij go, a system zapyta Cię, czy na pewno chcesz usunąć klienta.- Potwierdź zmianę, jeśli chcesz trwale usunąć klienta.
Dobrze wiedzieć:
Gdy usuniesz klienta ze swojej bazy danych, wszystkie powiązane z nim wcześniejsze wizyty zostają w systemie, ale nie widać już przy nich imienia konkretnego klienta. W historii kalendarza i wizyt zobaczysz więc, kiedy odbyła się wizyta, ale nie będzie ona już powiązana z profilem konkretnego klienta.
Po potwierdzeniu operacji dany klient zostaje trwale usunięty z Twojej bazy klientów i nie będziesz mieć już dostępu do jego danych kontaktowych.