Kod dostępu dla konkretnego pracownika to przydatna funkcja, jeśli chcesz ograniczyć rezerwację online tylko dla wybranych klientów. Kodu mogą używać tylko osoby, którym sam/-a go przekazałeś/-aś. Dzięki temu możesz w razie potrzeby wykluczyć nowych klientów i zostawić rezerwacje tylko dla stałych klientów, gdy Twój grafik jest już pełny.
Jak to działa?
- Na Twojej stronie rezerwacji online przy imieniu pracownika pojawia się mała ikona kłódki, pokazująca, że do rezerwacji trzeba wpisać kod dostępu.
- Jeśli klient wpisze prawidłowy kod, może kontynuować proces rezerwacji.
- Jeśli klient nie wpisze kodu albo wpisze niewłaściwy, rezerwacja nie jest możliwa.
Konfiguracja kodu dostępu dla poszczególnych pracowników
.png)
- Przejdź na pasku menu do strony Apps.
- Wybierz Staff.
- Kliknij profil odpowiedniego pracownika.
- Otwórz Settings lub odpowiednią sekcję, gdzie znajdziesz ustawienie rezerwacji online.
- Włącz ustawienie o nazwie Online Booking Passcode.
- Wpisz odpowiedni kod, od czterech do sześciu cyfr.
- Zapisz zmiany.
Gdy klient wybierze w rezerwacji online usługę, którą oferuje też ten pracownik, musi wpisać utworzony przez Ciebie kod. Dopiero wtedy rezerwacja u Ciebie staje się dostępna.
Wskazówki dotyczące udostępniania kodu:
- Wyślij kod stałym klientom:
Możesz skorzystać z funkcji wysyłki newslettera przez integrację SalonLife z Mailchimp albo napisać do klientów bezpośrednio, żeby przekazać kod tylko wybranym klientom. - Niech kod będzie krótki, ale łatwy do zapamiętania:
Wybierz na przykład prostszy kod (4–6 cyfr), żeby klientom łatwo było go zapamiętać. - Aktualizuj kod w razie potrzeby:
Jeśli chcesz ograniczyć rezerwację terminów tylko krótkoterminowo, bez problemu zmień kod ponownie.
Jeden wspólny kod dla całego salonu?
Jeśli chcesz dodać do rezerwacji online całego salonu jeden i ten sam kod (np. gdy wszyscy pracownicy chcą korzystać z tej funkcji), jest na to osobna możliwość. O kodzie dostępu na poziomie całego salonu jest też osobny materiał instruktażowy, który znajdziesz, klikając tutaj.
Gdy kod dostępu jest aktywowany i zapisany, obowiązuje tylko w Twojej rezerwacji online. Dzięki temu masz pewność, że termin u Ciebie mogą zarezerwować tylko stali klienci.