Usuwanie wizyt z kalendarza SalonLife jest proste, ale warto pamiętać, że nie da się w 100% usunąć żadnej wizyty z systemu. Jest to celowe, żeby chronić Twoje wizyty np. przed przypadkowym usunięciem. Dzięki temu zawsze masz dobry przegląd wszystkich kiedykolwiek utworzonych wizyt.

Poniżej znajdziesz instrukcje, jak usunąć wizytę z kalendarza, korzystając ze statusu „Anulowane”. Następnie sprawdzimy, jak lista wcześniejszych wizyt pozostaje dla Ciebie dostępna.

Czemu w SalonLife nie można całkowicie usunąć wizyty?

Wszystkie wizyty, które raz zostały wpisane do kalendarza, zawsze pozostają w systemie. Dzięki temu w każdej chwili możesz sprawdzić, kto i kiedy zarezerwował usługę w Twoim salonie i ją odwołał. Pomaga to zapobiegać ewentualnym nieporozumieniom i zapewnia dokładniejszy przegląd oraz historię każdego klienta.

WSKAZÓWKA:
Jeśli wydaje Ci się, że jakaś wizyta przypadkiem „zniknęła” z kalendarza, warto najpierw przejść na stronę „Rezerwacje” i w razie potrzeby skorzystać z wyszukiwarki. Prawdopodobnie szybko znajdziesz tam wizytę.

Jak odwołać wizytę?

__wf_reserved_inherit
  1. Otwórz w SalonLife Kalendarz, gdzie pokazywane są Twoje aktywne wizyty.
  2. Znajdź wizytę i kliknij ją.
  3. W otwartym oknie kliknij u góry przycisk Change Status.
  4. Ustaw status wizyty na Anulowane.
  5. Potwierdź zmianę, jeśli system o to zapyta.


W efekcie wizyta od razu „znika” z kalendarza, a termin zwalnia się dla innych klientów. Jednocześnie odwołana wizyta zawsze pozostaje na stronie „Rezerwacje”, żebyś w razie potrzeby mógł/mogła później sprawdzić dane lub historię wizyty.

Gdzie pozostają odwołane wizyty?

__wf_reserved_inherit

Odwołane wizyty znajdziesz:

  • W menu pod Rezerwacje
  • Za pomocą wyszukiwarki, wpisując w polu wyszukiwania np. imię klienta lub inną znaną informację

Dzięki temu w każdej chwili możesz łatwo ponownie sprawdzić wcześniejsze wizyty, jeśli będzie taka potrzeba.

Dobrze wiedzieć:
Nikt, łącznie z administratorem salonu czy kolegą, nie może całkowicie usunąć starych wizyt, więc Twoje dane są chronione i zawsze można je sprawdzić.

W systemie SalonLife te wizyty nigdy nie znikają ostatecznie z systemu — każdy odwołany termin pozostaje na stronie historii wizyt, żebyś zawsze miał/-a pełny przegląd wszystkiego, co działo się w Twoim kalendarzu.