Czasem może się zdarzyć, że musisz usunąć wcześniej otwarty dzień roboczy (czyli zrobić z niego znowu dzień wolny). W kalendarzu SalonLife jest to zrobione możliwie prosto. Poniżej znajdziesz kroki, jak to zrobić, oraz jak rozpoznać, czy dzień jest dodany do grafiku pracy, czy nie.

Podstawą wszystkich Twoich dni roboczych jest grafik pracy, widoczny w widoku Kalendarz. Klienci mogą rezerwować w każdym dniu oznaczonym jako dzień roboczy. Jeśli teraz zdarzy się, że plany się zmieniły albo po prostu chcesz cieszyć się wolnym dniem, możesz łatwo zamknąć ten dzień roboczy, żeby nikt nie mógł tam zarezerwować terminu.

WSKAZÓWKA:
Zmiana grafiku pracy nie oznacza, że musisz utworzyć zupełnie nowy grafik. Wystarczy, że zmienisz konkretny dzień z powrotem na wolny, a w kalendarzu nie będzie on już pokazywany jako dzień roboczy.

Instrukcja krok po kroku

__wf_reserved_inherit
     
  1.    Otwórz Kalendarz
       Przejdź najpierw na stronę Kalendarz. Znajdziesz tam przegląd wszystkich dat i istniejących grafików pracy.  
  2.  
  3.    Przejdź do odpowiedniego dnia
       Znajdź w widoku kalendarza datę, której dzień roboczy chcesz całkowicie zamknąć.
  4.  
  5.    Kliknij datę
       • Kliknij datę, a otworzy się dodatkowe menu.
       • Jeśli to już dzień roboczy, na górze menu pokazywany jest przycisk Make Day Off.  
  6.  
  7.    Wybierz „Make Day Off”
       Gdy tylko klikniesz Make Day Off, dany dzień zostaje usunięty z Twojego grafiku pracy. Kalendarz pokazuje ten dzień już nie jako dzień roboczy i klienci nie mogą tam rezerwować terminów.  
__wf_reserved_inherit

Warto wiedzieć

  •    Wizyty, przerwy i usuwanie dnia roboczego:
       • Jeśli do dnia roboczego były wcześniej dodane wizyty, a następnie dzień roboczy został usunięty, wizyty (w tym przerwy) mimo to pozostają na dacie. Wizyty warto w razie potrzeby odwołać osobno.
  •    Zmiana godziny rozpoczęcia/zakończenia zamiast tego:
       • Zanim usuniesz dzień, możesz swobodnie zmienić jego czas trwania, np. przeciągnąć, żeby dzień zaczynał się później lub kończył wcześniej.
       • Jeśli jednak zdecydujesz, że ten dzień ma być całkowicie wolny, opisany wyżej przycisk Make Day Off usuwa cały dzień roboczy naraz.  
  •    Sprawdź wprowadzone zmiany:
       Po usunięciu dnia roboczego z dnia, dla pewności sprawdź kalendarz. Dzień powinien być teraz oznaczony jako dzień wolny.  
    ‍
WSKAZÓWKA:
Jeśli w przyszłości chcesz znów zrobić z tego samego dnia dzień roboczy, po prostu kliknij ten dzień i wybierz z menu Mark as Workday.


Udało Ci się skutecznie usunąć wybrany dzień z grafiku i jest on teraz oznaczony jako dzień wolny. Tej samej sztuczki możesz użyć zarówno przy swoim grafiku, jak i grafikach swoich pracowników, żeby otwarte były tylko te dni robocze, w których specjalista beauty naprawdę może przyjmować klientów.